neděle 3. července 2016

Jan Weiss - Dům o tisíci patrech



Jan Weiss – Dílo 1948 Praha

Epická próza – vědecko-fantastický psychologický román

Vypravěč - zaujatý pro dobro hlavního hrdiny
- er forma
- chronologicky

Hl. postavy - Petr Brok - nepamatuje si nic od prvního probuzení, neurčitě starý, odvážný
- Ohisver Muller - všemocný a vševidoucí pán, prohlášen za boha, nechal vystavět                                                            Mullerdóm
- princezna Tamara - mladá, krásná princezna Moravského krále, unesena do                                                                          Mullerdómu

„Mullerdóm“ - dům o tisíci patrech, kde nejvyšší jsou zasvěcena otrokům a spodině společnosti a nejnižší nejváženější skupině obyvatel. Každé patro má obrovské rozměry a je takřka soběstačné. Celý Mullerdóm vytváří svět sám o sobě. Nachází se v něm obrovské bohatství. Odehrává se v něm celý děj.

Doba děje je neurčitá, jedná se o vědecko-fantastickou fikci z budoucnosti.

Děj – Petr Brok se probouzí a nepamatuje si vůbec nic ze svého předešlého života. Nachází krabičku listin a dokumentů ve svém oděvu. Putuje chodbami domu, když přichází k mladému dělníkovi, který vlivem jedovaté výživy vypadá o mnoho starší. Dozvídá se, že se nachází v tzv. Mullerdómě, a o jeho infrastruktuře. Dojde k zrcadlu a záhy zjišťuje, že je neviditelný.  V dokumentech nachází smlouvy o principu jeho zneviditelnění. Od starce se dovídá, kdo je Ohisver Muller a z papírů zjišťuje, že má za úkol ho eliminovat a nalézt uvězněnou princeznu Tamaru. Opouští staříka a putuje do jiných pater Mullerdómu, aby se seznámil s prostředím. Žijí tu nejpodivuhodnější lidské bytosti světa a provádějí zvláštní pokusy na lidech. Například umějí vyvolávat utajené rozkoše a objevovat tak nové smysly. Tyto rozkoše jsou ale hnány až do enormních a smrtelných výšin. Zjišťuje, že společnost „Vesmír“ je podvod a místo cest ke hvězdám slouží ke zbavení se lidí. Mezi zadrženými je i Tamara, která se pokusila uprchnout. Nyní se má stát prostitutkou pro samotného Mullera. Petr jí osvobozuje. Petr Brok je vylákán do pasti a chycen Mullerovými muži. Zachraňuje ho však zamilovaná Tamara. Díky lsti na pilota letounu Brok zařizuje, aby Tamara byla odvezena do své rodné země. Loučí se. Vypuká povstání dělníků, kteří putují od horních pater Mullerdómu stále níže. Pomáhá jim vyhnout se lstem, které nastražili Mullerovi muži. Konečně se setkává tváří v tvář se samotným Mullerem, což je starý a vetchý stařec, hříčka přírody, schovaný hluboko v základech Mullerdómu. Ve finálním souboji se však Petr Brok probouzí a zjišťuje, že blouznil v horečkách na svém lůžku napaden tyfem.

Jazykové prostředky – jazyk spisovný, archaický (ssát, aktualisace…), autor promlouvá velmi osobitým, útržkovitým stylem.

Jan Weiss – 1892 – 1972, byl český úředník a spisovatel. Velmi jej ovlivnila válka a přežil tyfus. Ve svých knihách prosazuje antimilitaristický názor.

díla – Zrcadlo, které se opožďuje, Barák smrti, Bláznivý regiment


„Dům o tisíci patrech“ je zajímavý a velmi zvláštní román, který je čtivý, nápaditý a příjemně alegorický. Stojí za to si jej přečíst.

Žádné komentáře:

Okomentovat