neděle 28. srpna 2016

Líčení - Po dešti

Kap, kap. Déšť potichounku ustával. Nebe znovu zmodralo, slunko vylezlo ze svého vězení z mraků, vykouklo za smaragdově zelenými stromy a začalo znovu vše probouzet.
Na zelených listech stromů se ještě pořád leskly kapičky, které před malou chvilkou padaly z nebe. Pokud ovšem slabý větřík, nyní nádherně čistý, foukl o něco silněji, zelené plátky se naklonily a kapky z nich sklouzly jako dítě ze skluzavky na rozmočenou zem. Jaká škoda, že už se nikdy nebudou lesknout jako před malým okamžikem. Dál jsem pozorovala, jak sklouzávají z listů a na zemi se roztříští na tisíce menších korálků.

Moji pozornost vyrušil nějaký pohyb pod listem lopuchu. Byla to malá žabka, která se schovala před deštěm, ale nyní ji vylákaly ven zářivé paprsky, které k nám vysílal pan Slunečník ze svého nebeského příbytku. Dokonce i na nedalekém mraveništi znovu začal rušný život. Pracovní četa napravovala škody, které déšť napáchal. Chůvičky zmateně pobíhaly sem a tam s miminky v zavinovačkách a ti, kteří hledali stavební materiál, připomínali dobře organizovaný vojenský pluk. I květy, které se před deštěm raději uzavřely, znovu vystavovaly své okvětní lístky životodárným paprskům slunce.
Pohled mi vzlétl k nyní už azurově modré obloze nad paloučkem, na němž jsem stála. Přímo nad tím vším, nad zelenými rozcuchanými hlavami stromů, rozevřenými kalíšky květů i zmateným životem v mraveništi se klenul barevný most. Most, který nikde nezačíná ani nekončí a po němž se nedá přejít. Je zázračný, neboť se objeví jen tehdy, jestliže se po dešti znovu rozjasní. Ne každý si ho všimne a ne každý mu věnuje pozornost. Je krásný a nevšední, jelikož se objevuje jen zřídka.
Tak tu stojím, pozoruji své okolí, vdechuji čerstvý, pročištěný vzduch. Čisté je vlastně úplně vše. Vzduch, příroda a já mám pocit, jako by s deštěm odteklo i trochu špatností a zla. Jako by ho kapky pohřbily hluboko do bahna, hluboko pod mé nohy, ale to byl jen mylný pocit, jelikož takhle snadno nic nefunguje. Zlo nelze jen tak odplavit, nemůžeme ho pohřbít a déšť tomu nepomůže. Příroda po dešti či samotný déšť v nás jen mohou vyvolat pocit čistoty, klidu a míru, ale to je vše, více nedokáží. Pak vysvitne slunce a vše vypadá jako dříve. Pokud se nad tím zamyslíme, déšť není zase tak špatný.

Žádné komentáře:

Okomentovat