neděle 3. července 2016

K. J. Erben - Kytice


Karel Jaromír Erben – e-kniha

Epická poezie – soubor balad

Jelikož se jedná o soubor třinácti balad, je nejednotné místo, doba i hlavní postavy jednotlivých básní. Pro svou práci jsem si vybral oblíbenou – „Poklad“

Vypravěč - nestranný
- er forma
- chronologicky

Hl. postavy - Matka               - zprvu hamižná, poté si uvědomuje, že peníze nejsou vše
- dvouletý syn

Děj - Matka s malým dítětem odchází na Velký pátek na modlitbu Umučení Krista Pána, zatímco zabloudí a ocitne se před skálou se vstupem do bájné síně plné honosných pokladů. Z lakoty bere mnoho stříbra a zlata, dítě nechává ve skále a sama odchází uložit jmění domů. Když se však vrací, zjišťuje, že průchod je uzavřen a dítě uvězněno pod zemí. Zlato u ní doma se proměnilo v hlínu a nemá nyní žádné ceny. U skály žena truchlí a celý rok se sem vrací, a když přijde znovu na Velký pátek, brána je opět otevřena. Její syn je kupodivu živ a zdráv. Popadne dítě a již ji nezajímají mince, které drží v ruce. Poslední část balady je věnována vyprávění o tom, jak stařec, který příběh ženy s pokladem znal, jej vypráví dál, i přes to, že vše ostatní bylo zapomenuto, kostelík zbořen a bájný poklad ztracen.

Doba - neurčitá, jeden rok mezi Velkými pátky a poté doslov o vyprávění příběhu starcem

Místo - venkov, skála s kostelíčkem nedaleko vesnice

Jazykové prostředky – jazyk spisovný, archaický (veský lid, ana žena, truchlo), přímá řeč

Filmové zpracování – filmové zpracování Kytice je velice diskutabilní. Lid je rozpolcený v tom, zda se jedná o dobré či špatné dílo. Mě osobně se líbí pouze zpracování Vodníka a Kytice. Režie:

Karel Jaromír Erben – 1811 - 1870, český romantický básník, sbíral lidovou slovesnost

Vybrané balady Kytice se mi velice líbí, i když jiné jsou na mne příliš pochmurné, nepříjemné nebo mi jejich téma není sympatické. Má nejoblíbenější báseň je ústřední báseň Kytice, poté Poklad a Vodník. 

Žádné komentáře:

Okomentovat