neděle 3. července 2016

Viktor Dyk - Krysař



Viktor Dyk – 2002, Maťa Praha

Epická próza – historická novela založená na pověsti

Vypravěč - nestranný
- er forma
- chronologická kompozice vyprávění

Hl. postavy  - Krysař - tulák, prošel mnoho krajů, vždy se zastaví jen na žádost                                                                konšelů města, aby vyhnal krysy. Vyhání pomocí čarovné                                                                  píšťaly, na kterou však nikdy nehrál z plných plic. Samotářský,                                                        nezávazný, zamlklý,  moudrý, tajemný. Věk nelze odhadnout.
Agnes - občanka města Hameln, milá, hodná, mladá, impulzivní,                                                               krásná, hloupá, naivní.
Sepp Jörgen - rybář, žije v Hameln. Všechno mu dochází až teprve druhý den.                                                 Hodný, přívětivý, fyzicky velmi silný a krásný, zaostalý, hloupý,                                                      naivní, paranoidní, mladý muž. 
Frosch & Strumm - konšelé města Hameln, vedoucí řemeslných dílen. Zlí,                                                          měšťáčtí, bohatí, lakomí.

Místo – německé hanzovní městečko Hameln a nedaleká hora Koppel.

Doba – neurčeno, hanzovní města existovala do poloviny 17. století, osobní odhad – vrcholný středověk.

Děj– Hameln je městečko, kde si každý hledí svého a nikdo se nezajímá o druhé, všichni ctí zákony a tradice a slepě živoří ve svém povolání bez jakékoliv radosti. Mají rádi přiměřené, přesné a jednoduché věci. Vypráví se mezi nimi pověst o Sedmihradském království, jehož brána je ukryta v soutěsce u hory Koppel, a v němž se každému žije blaze (symbol ráje v posmrtném životě – pád nikdo nepřežil). Krysař na pozvání konšelů města přichází do Hameln, aby utopil všechny krysy, které se zde přemnožily. Pomocí slabého pískání na kouzelnou flétnu je postupně odvádí k řece a utápí. Setkává se s Agnes, která je zadaná s Dlouhým Kristiánem. Stane se jejím milencem a postupně si uvědomuje, že se zamiloval. Je to pro něj neobvyklé, poněvadž je zvyklý žít sám a nevázat city. Jednou se Krysař objeví „U Žíznivého člověka“ (místní všeobecně známá hospoda), kde vysedávají konšelé města. Při rozhovoru s nimi se dozvídá, že nedostane zaplaceno za své služby, nepřiměřeně vybuchne a odchází. Krysař je vázán na město láskou k Agnes a zároveň vyháněn nepříjemnými nedorozuměními a nepříliš milostivými občany. Častěji a častěji se vydává na dlouhé cesty daleko od města, ale nikdy není schopen jej úplně opustit. Jednoho večera přichází k Agnes a zjišťuje, že počala s Dlouhým Kristiánem dítě. Ona však Kristiána nemiluje a žádá Krysaře, aby ji zabil. Neučiní tak a Agnes se rozhodne utéci z města a skočit do Koppelské soutěsky. Krysař zlomen ztrátou své lásky potrestá město za jeho odměřenost a poprvé ve svém životě zapěje na píšťalu silně. Místo krys jej následují lidé. Všichni odcházejí od své rozdělané práce jako omámení. Jediný Sepp Jörgen, jemuž vše dochází až druhý den, není hypnotizován hlasem píšťaly a zůstává. Celé město za krysařem pochoduje k soutěsce a padá dolů. Krysař, nechtě žít opuštěn, upouští svou píšťalu (symbol jeho života) a vrhá se za davem. Sepp Jörgen druhý den jde s nalezeným dítětem ve šlépějích davu a málem padá, když si uvědomí, že důležitější je postarat se o dítě (symbol nového a lepšího života). Jako jediní neumírají.

Jazykové prostředky – jazyk spisovný, strohý a jednoduchý; Krysař mluví stroze, řídce a tajemně; ostatní mluví přímě, jednoduše, spisovně, ale hovorovějším způsobem. Dílo prošlo mnohými jazykovými úpravami z důvodu obnovy a obměny jazyka.

Umělecké prostředky – výrazná symbolika (viz obsah)

Viktor Dyk – realistický, neoromantický, symbolický autor; žil v letech 1877 - 1931

díla – Krysař, Milá sedmi loupežníků, Soykovy děti,…

Kniha mi nepřišla nijak příliš zajímavá, spíše nudná, ale krátká. Nezasáhla mě nejspíše kvůli nedostatečnému rozvinutí a málo květnatému vyprávění, které by se bývalo k hloubce příběhu hodilo. Ocenil jsem ale zpracování jinotajů, které skýtala, a proto ji hodnotím kladně.

Žádné komentáře:

Okomentovat