pátek 26. srpna 2016

Dvojsmyslnost tabákového kouře

Existuje Bůh?
Všední dny jsou protkány silou nepříjemně plynoucího a striktního řádu, jenž znevažuje naše individuální duše a jejich touhy. Sami si přiznejte – děláte ve všední dny něco opravdu „spontánního“? Jdete do školy (nebo do práce), pak se najíte a za pár hodin musíte jít spát. Když se probudíte, postup opakujete.

To, co se snažíte dělat skutečně impulzivně a náhle, je podmíněno tím, kolik času z těch několika málo hodin si můžete „ukrojit“ sami pro sebe. Ale ať je to třeba i výlet na Měsíc, do zítřejšího rána musíte být zpět a stát se pouhými čísly v třídních výkazech. Usednout do lavice a učit se. Být schopní, pilní a nejlépe zcela apatičtí.
V jeden takový den jsem šel řízen rutinou ze školy na intr. Těžký den. Stejný, jako všechny předchozí, a právě v tom tkvěla ona nesnesitelná obtížnost ho snést.
Nedaleko mého směru cesty se vynořil starý kostelík zasazený se svým drobným parčíkem do města tak okatě, že byl jako ostrůvek jakéhosi nasládlého patosu v neměnném, kamenném a betonovém moři. Šel jsem tam jakoby veden tou neznámou silou, něco mě táhlo.
Sedl jsem si před vrata toho kostela. Byla tvořena několika rozbitými kusy prken, zamčená a neuvěřitelně dekadentně poničená. Zbytek vnějšku budovy odpovídal stejným standardům. Omítka neexistovala, jen staré cihly a kamenné kvádry čouhaly do prostoru jako torza někdejšího chrámu Božího.
Tráva, na níž jsem se usadil, byla krásně zelená a načichlá jarním životem. Mladým životem. Zapálil jsem si cigaretu a potáhl. Sledoval jsem modré pramínky kouře linoucí se z mých úst a z tabákové trubičky. V závoji toho modrého nositele opojení jsem uviděl dialog. Zadíval jsem se pozorněji. V kouřových říčkách plynoucích vzduchem jsem spatřil rozhovor dvou bytostí.
Byl tam chlapec a seděl naproti zničenému kostelu. Kouřil cigaretu. Zadíval se do modrého kouře cigarety tak soustředěně, že působil, jako by nedýchal. Pak zvedl hlavu a řekl:

 „Modlo.“ Nikdo neodpověděl. „Býval jsi tak silným,“ pokračoval. „Kdysi tě lidé postavili na důkaz své nezměrné víry v Boha. Byla ta víra pravá?
Pokud ne, jejich práce přišla nazmar. Stavěli se s tebou zcela zbytečně a Bůh, v něhož věřili, byl nepravý. Byli oklamáni církví, která je potřebovala jen jako své ovečky do stáda plného sloužících a slepě věřících hlupáků. Potom jich tisíce padli v církevních válkách, a proč? Tisíce byly podrobeny inkvizici, perzekuci a nemilosrdnému a bezhlavému zabíjení. A proč? Pro stovky církevních mocnářů, kteří chtěli více moci. Miliony nebohých lidí strádaly. Kvůli tobě. Zcela zbytečně. Představuješ chrám víry ve zlo, které bylo horší než cokoliv, co jiného nás postihlo. Jsi odkaz nepravé víry, který chátrá. A ty si to zasloužíš. Zaslouží si to i všechny další podobné odkazy.
Ale pokud ano, pokud ta víra byla pravá, pak se ptám: proč tě nechal Bůh takhle zchátrat? Proč ti nechává oprýskané zdi a vylámané dveře? Proč odcházíš před mýma očima a on se na to jen nezúčastněně dívá? Nechal desítky lidí na tobě dřít, ve dne v noci tahat kameny a cihly, věnovat tomu čas a peníze. Potom tě svou silou ochránil před dvěma velkými válkami v minulém století, ne horšími ve své krvelačnosti, než byly jiné války, které způsobil dříve. A nyní se jen pomalu rozpadáš. Umíráš spolu s vírou, jejímž jsi byl chrámem. Je to odporný čin od tvého Hospodina a ty jsi mučedníkem.
Ze všeho nejvíce mě však bolí pomyšlení na stavitele. Jestlipak jim byla jejich práce řádně zaplacena? Pracovali tvrdě, aby tě postavili. A nyní to vše přichází vniveč. Jejich práce umírá spolu s jejich vírou, s níž to stavěli a spolu s Bohem, jenž tě neochránil. V každém případě ta poctivá řemesla, jež se na tobě podepsala, byla marná. Jen díky umům, které už dnešní stavitelé neznají, jsi vydržel tak dlouho. Po stovkách let tu před tebou sedím a dívám se, jak tvé stáří není nikterak ctěné. Je bezvýznamné a nikdo si ho neváží natolik, aby tě spravil.
Stovky let se díváš na zem kolem sebe, dohlédneš tak daleko, kam sahá pohled tvé zvoničky. Vídal jsi lidi, kterak žili plným a spokojeným životem, ale vídal jsi i takové, jež neznali radost. Pohleděl jsi do tváří procházejícím vojenským vůdcům a jistě se u tebe zdržel nejeden velikán. Kolik ty si toho pamatuješ! A přece – nikdo se tě na to neptá.
Chráme! Božský oltáři vševidoucí entity, všehoschopného Boha, jenž tě ignoruje, největší lži či pravé víry. Jsi mučedník nebo trestanec?

Pak se kouř rozplynul do nesmyslných tahanic jeho dýmové reality. Chlapcova tvář se rozplynula ve vzduchu a kostel jako by spadl. Rozsypal ve svých sutinách a zvon letící vzduchem mohutně zahrál svou poslední píseň.
Zvedl jsem oči a přesunul se od cigarety zpět ke kostelu.


Bože!“ Nikdo neodpověděl…

Žádné komentáře:

Okomentovat