čtvrtek 25. srpna 2016

Vyvolená - Odchod



Amélie seděla na sedadle spolujezdce. Na semaforu naskočila zelená, její matka sešlápla plyn a ona zase uviděla ta pronikavá světla a uslyšela skřípot brzd nákladního auta, následovně ostrý náraz a zvuk, jenž věštil absolutní zničení auta. Těsně před ztrátou vědomí pohlédla na svojí maminku. Ta se na Amélii naposledy usmála a hned poté se jí obličej zkřivil do bolestivé a křečovité grimasy. Následovalo poslední vydechnutí, a pak jí klesla víčka. Odešla, uvědomila si s hrůzou Amélie. Odešla a už se nikdy nevrátí!

            Amélie se prudce posadila na posteli. Po tvářích se jí  koulely slzy a tichounce vzlykala. Pohled na umírající maminku ji děsil poslední dobou moc často a každou noc se probouzela s hrůzou a slzami v očích. Nenáviděla tyhle sny. Byly tak reálné, tak skutečné a ještě víc ji mrzelo, že se nedozví, jak to bude dál. Má snad taky umřít? Ne! Okamžitě si zakázala takhle uvažovat.

            Spustila nohy dolů z postele a tiše jako myška opustila svůj pokoj. Najednou ji opět ovládl ten pocit, že s ní někdo manipuluje, že je nějaká loutka či šachová figurka, s níž někdo hraje taktickou hru.

            Těžce se opřela o studenou zeď na chodbě. Ruka jí mimoděk vylítla k srdci. Co se to s ní zase děje? Pociťují to snad všichni? Je to úplně běžná věc u lidí jejího věku? Ten pocit se bohudík vytratil tak rychle, jako se objevil.

            Už se ze mě stává zralá adeptka na ústav psychicky labilních, pomyslela si ironicky, ale nemohla se tomu divit. Ta psychická frustrace z noční můry, kde jí noc co noc umírá milovaná osoba, mluvila sama za sebe. Tiše otevřela dveře matčiny ložnice. Oknem sem dopadal měsíční svit a propůjčoval tak obličeji spící maminky stříbřitý nádech. Tiše a pravidelně oddechovala. Amélie ulehčeně vydechla a vrátila se do svého pokoje stejně tiše, jako jej opustila.

            Druhého dne se Amélie probudila, zcela vyčerpána tím nočním dobrodružstvím. Přehodila si přes noční košili župan, otevřela dveře svého pokoje a zamířila ke kuchyni. Ucítila čerstvě vařenou kávu a mámin parfém. Tuhle kombinaci vůní milovala. Byla jí tak známá a měla ji vyrytou v paměti od útlého věku.  Opřela se o rám dveří a přitáhla si lehký župánek blíže k tělu. Pozorovala maminku připravující snídani a před očima jí mimoděk vytanul obrázek z té noční můry. Několikrát  rychle zamrkala očima, aby rozehnala slzy, které se jí hrnuly do očí. To poslední, co potřebovala, bylo vysvětlovat mamce, co se děje. Teď by to určitě nedokázala a tvrdit jí, že se nic neděje, by bylo málo platné. Mamka ji vždy prokoukla, zkrátka byla průhledná jako studánka. Najednou se maminka otočila a usmála se na ni.

            ,,Dobré ráno! Babička volala, chce, abychom přijely.“

            Amélie se odlepila od dveří a vešla do kuchyně. Vzala do ruky hrneček a nalila si do něho kávu. Upila a slastně přivřela oči. Přesně tohle potřebovala.

            ,,Kdy?“ Zvědavě naklonila hlavu k rameni.

         ,,Dnes. Chtěla, abychom přijely na večeři.“ Amélie pevně stiskla víčka a zuby drtila o sebe. Jak mohla v tomhle stavu jet k babičce? Nebylo možné jen tak přijet a bezstarostně sedět s babčou a maminou u krbu a klábosit o vtipných vzpomínkách z babiččina mládí. Nicméně pokud na sobě nechtěla nechat nic znát, musela se tomu podvolit. Kupodivu, když dojely s mamkou k babičce a ta je přivítala, z Amélie jako kdyby všechno opadlo. Na tento kratičký okamžik se jí podařilo zapomenout na veškeré trápení a nesmírně se jí ulevilo.

            Domů se vracely v příjemný letní podvečer a rozebíraly návštěvu u babičky. Když přijely na křižovatku z Améliina snu, zpanikařila, ale nemohla nic dělat. Nemohla zvrátit běh osudu. Na semaforu naskočila zelená a matka sešlápla plyn. Ostrá světla, brzdící nákladní auto, silný náraz i ten zvuk ničící se karoserie auta, to vše bylo Amélii tak neskutečně známé. Teď se konečně dozví, jak to má být dál, pomyslela si. Věděla však, že se neprobudí, nebude to jen noční můra a nepůjde se podívat na spící maminku tak, jak to pokaždé dělala.
            Umřela jí před očima a pak už viděla Amélie jen tmu. Umírám, pomyslela si. Všichni říkají jak je smrt bolestivá a neúprosná. Tahle smrt však byla jiná. Byla sladká, příjemná a uklidňující. Chtíc nechtíc se Amélie propadla do té tmy, ze které není úniku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat