úterý 2. srpna 2016

Tomas Brezina - Kočičí holka (Katie Cat)

Kniha „Kočičí holka“ má, stejně jako i zbylé knihy tohoto autora, velmi poutavý děj a krásně se čte. Vypráví o patnáctileté dívce Katie Collinsové, která po smrti svých rodičů – genetických inženýrů – žije se svou potrhlou babičkou a nezodpovědným strýcem na ostrově St. Jeremy nedaleko Britských ostrovů. Není jako ostatní teenageři, to si uvědomila už pár let před začátkem našeho příběhu – nyní nemyslím povahově, ale fyzicky. Má silnější svaly, dokáže vyskočit neuvěřitelně vysoko (i mnoho metrů), vidí potmě, když se rozruší, má šikmé zorničky, a hlavně – ovládá zatahovací drápy. Nikdo z jejího okolí o tom nemá nejmenší tušení, vyjma rodinného doktora. O jejích 15. narozeninách dostane poštou CD své nejoblíbenější kapely. Nemá ponětí, kdo by jí ho mohl poslat – žádní další příbuzní už nežijí a přátelé by jí dárek neposílali, ale předali osobně. Právě za jedním ze svých kamarádů se vypraví - s Mingem se znají již mnoho let a tak vždy rád pomůže. Společně objeví, že na onom hudebním disku se nachází i tajemné video.
     Po jeho spuštění se Katie změní celý svět – jsou na něm její rodiče, o kterých si myslela, že zahynuli před mnoha lety při havárii. Ovšem zdá se, že svou smrt pouze zahráli, aby ochránili to nejcennější, co měli: svou dceru. Sdělí jí informaci o tom, že díky experimentu má její DNA i kočičí geny – to jsou ony tajemné schopnosti, které pozorovala už od začátku puberty. Ovšem ve chvíli, kdy se snaží sdělit Katie zprávy o tom, kde jsou, je díky nešťastné náhodě video přerušeno. Znovu pustit nejde, disk se samovolně vymazal. Tímto začíná napínavá cesta nezletilé dívky za rozluštěním záhady svého původu a odhalením pravdy.
Tato kniha je mou srdeční záležitostí – právě ona mne uvedla do literárního žánru, který miluji dodnes. Je psána v reálném současném světě, ale přitom obsahuje i jisté utopické až fantaskní prvky, jež dodávají příběhu úžasné kouzlo. I přes zdánlivou tloušťku knihy má poměrně průměrný počet stran – v tištěné verzi v tvrdých deskách zabírá necelých 304. Někomu se to může zdát moc, ale dle mého názoru je to zlatý střed: méně stran často znamená hůře zpracovaný příběh a naopak příliš mnoho textu značí dlouhé (a nudné) popisné scény, které ničí dojem z celé knihy. Tento příběh mne přinutil přemýšlet o ději a snažit se vyluštit jemné náznaky, kterými autor příběh prokládá – jemný detail v druhé kapitole může znamenat důležitý prvek v kapitole dvacáté a podobně. Prvky detektivky, „lovestory“ a fantaskních vědeckých objevů zařadil knihu bezesporu mezi mé favority.
Thomas Conrad Brezina je rakouský spisovatel a televizní moderátor programů pro mládež. Narodil se ve Vídni, ale momentálně žije a pracuje v Londýně. Významné ocenění získal Thomas již v patnácti letech za pět televizních scénářů – konkrétně „Velkou rakouskou cenu pro mládež“. Kniha „Kočičí holka“ je první knihou v čtyřdílné sérii „Dívčí tajemství“ – posledním dílem je pokračování „Kočičí holka: Nový začátek“. Zbylé dvě knihy („Dotek anděla“ a „Princezna Viktorie“) jsou neméně zajímavé, ale s Katie se v nich nesetkáme. Mezi další populární edice tohoto autora patří série pro mladší čtenáře, například „Klub tygrů“, „Klub záhad“, „Dračí meč“ či „Šíleně divocí andílci“. Dle mého skromného názoru je jedním z nejproduktivnějších moderních autorů vůbec (tedy z těch, které znám). Momentálně napsal více než 400 knih (přeložených do 33 jazyků), dále se věnuje psaní děl pro divadla, vymýšlí hry na CD-ROM a jako vyslanec UNICEF bojuje za lepší postavení pro mládež. Velmi mu záleží na vzdělávacích projektech, realizovaných například v Africe, neboť pomáhají dětem k lepší budoucnosti - před časem takové projekty v západoafrické Ghaně osobně podpořil.


Žádné komentáře:

Okomentovat