úterý 13. září 2016

Matrix - trilogie

Série tří filmů popisující boj lidstva se stroji, původně služebníky, nakonec vládci nad zemským povrchem i člověkem jako druhem, obsahuje kultovní sci-fi snímky, jež se staly zásadními kameny světově kinematografie, a přestože je ne všichni viděli, tuší pak alespoň, o co se v nich přibližně jedná.


První díl, Matrix, je úvodem do světa ovládaného stroji, které lidstvo uvrhly do otroctví, o němž však lidé vůbec nic nevědí. Vysvobození z virtuální reality se může povést jen s pomocí vyvoleného a adeptem na něj je Neo, zručný hacker. Ten se stává hlavní postavou a v druhém díle, Matrix Reloaded, je již plně členem odboje proti těm, kdo měli lidem sloužit, nikoliv vládnout. Cesta ke svobodě je však trnitá, a proto nezbývalo nic jiného, než zbytek děje a jeho vyvrcholení a rozuzlení nechat do dílu třetího s názvem Matrix Revolutions

Autory všech tří snímků byli bratři Wachowští. Záměrně říkám byli, neboť se oba dva, Larry a Andy, stali v průběhu nedávných let sestrami - Lanou a Lilly. Obecně téma diktatury a těžkého údělu jednotlivce toužícího po svobodě jim není cizí, byli režiséry akčního filmu V jako Vendeta, složitý a obdivuhodný román Davida Mitchella Atlas mraků převedený do filmové podoby je též jejich práce. 

V hlavní roli trilogie se za postavou Nea skrývá herec Keanu Reeves, další významné postavy tu jsou zastoupeny jmény jako je Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, hlavního záporáka tu pak hraje Hugo Weaving.

První díl Matrixu je nejvíce přehledný, nejjasnější a spolu se třetím se pere o to, který z nich dvou bude lepší. Akce je v Matrixu více než dost, příběh plyne rychle a pochopitelně, vše potřebné je vysvětleno a vyloženo. Svým způsobem divák nepotřebuje vidět další díly, Matrix má konec sice víceméně otevřený, ale další dva díly jsou "jen" rozšířením příběhu. Rozhodně však stojí za to je vidět, neboť dávají všemu další rozměry.

Druhý díl nás zavede do více lokací a je vyplněn akčními scénami více než film první. Tyto scény jsou někdy až příliš zdlouhavé a detailní, kdežto dějově podstatné pasáže jsou šmahem smeteny z plátna/obrazovky, což trochu zamrzí. Snaha pochopit plně svět, jaký se na Zemi po ovládnutí naší domovské planety stroji objevil, je nyní výrazně těžší, jelikož do hry vstupují tajemné filozofické promluvy postav. Řečeno toho není mnoho, navíc takovým způsobem, že si z toho odnesete leda tak hlavu plnou úvah nad tím, jak to vlastně autoři mysleli.

Pokud byste ani tak neměli dost, vrhněte se do dílu třetího, který velkolepě uzavírá celou trilogii a trochu podivně přisuzuje Neovi takové schopnosti, že by se za ně nestyděl kdejaký mág. Až dosud racionálně pochopitelné události se tu střídají sem tam s takovými, které k sci-fi žánru příliš nepasují, a ač může jít o zajímavý pokus vetknout do temného příběhu silně lidskou hyperbolu, pokus to zdařilý příliš není. Konec je však monumentální a přese všechno mi třetí díl se svými nedostatky přišel lepší, než leckdy se vlekoucí díl druhý. Filozofických motanic je tu opět více než dost, ale snad se skrze ně dá dojít k rozuzlení v mysli diváka toho, co se nám trilogie filmů o Matrixu snaží říct. 

Mohl bych se tu pustit do úvah o tom, co se nám sestry Wachowské v době, kdy ještě byly bratry, pokusily sdělit, ale možná bude lepší, pokud si na ony filmy každý vytvoří svůj vlastní názor. Možná se k Matrixu ve formě nějaké úvahového článku vrátím někdy později, kdo ví. Svůj názor na onu sérii mám totiž poměrně dost ucelený.

Přese všechny nedostatky, jež spočívají v až úsměvně nízké kvalitě použitých animací a triků, případně v možná někdy až křečovité filozofičnosti, jde o zásadní řadu tří filmů, které doporučuji pro všechny fanoušky sci-fi, akčních filmů, případně neutuchajících mudrlantů. Rozhodně budou mít všichni z čeho těžit.

Žádné komentáře:

Okomentovat