sobota 17. září 2016

Posvátný strom seveřanů

Stromy nás provázejí již od doby prvních lidí a naší planetu ještě déle. Setkáváme se s nimi v mnoha kulturách a každá z nich jim přikládá jiné významy a jiné vlastnosti. Posvátným stromem pohanských Slovanů byl dub. Kelti a Druidové, měli dokonce pro některé stromy určená i období během roku, ve kterých tyto stromy vládly a ovlivňovaly je (například dny jabloní, které byly Kelty uznávány, jako stromy lásky, měly svá období 25.6 – 4.7 a 23.12 – 1.1.). O tom jak se stromy vtiskly do jednotlivých kultur, se můžeme přesvědčit dnes a denně. Naším národním stromem je lípa, Kanada má ve znaku a i na vlajce javorový list. A mohli bychom hledat spousty a spousty dalších příkladů.

Já bych ale dnešní článek chtěla věnovat jednomu konkrétnímu stromu. Jasanu. Jasanu, který je stálezelený. Jasanu, který nese tíhu všech světů (alespoň dle severské mytologie). Jasanu, na němž Ódin obětoval sám sebe, aby získal moudrost run. Jasanu, jenž nese jméno Yggdrasil.
Yggdrasil, jak už jsem výše uvedla asi tak tisíckrát, je jasan, který je stálezelený. Podle severské mytologie jeho kořeny a větve prorůstají všemi devíti světy:  Helheimem, Svartalfheimem, Alfheimem, Múspellheimem, Niflheimem, Midgardem, Vanaheimem, Jötunheimem a Ásgárdem.  Jen chci podotknout, že tyto zmíněné názvy světů jsou obecně asi nejznámější, ale samozřejmě je možné setkat se spoustou jiných variací. Tím bych se ráda zabývala v pozdějších dnech.
Ale zpět k Yggdrasilu. Už tedy víme, že je to jasan, který prorůstá devíti světy a tvoří tak jaksi jejich pomyslnou osu.  
Je těžké vypátrat, odkud rostou tři kořeny Yggdrasilu. Autoři naučných knih se v tomto ohledu rozcházejí, já se však pokusím vám nastínit teorii, jíž jsem nejvíce nakloněna, a která dle mého názoru splňuje naše požadavky.
Tři kořeny nesou Helheim, který je na nejhlubším z nich. O něco výše je pak na jednom z kořenů Svartalfheim a na dalším se nachází  Alfheim (který ovšem vybočuje z teorie, že dole musí zákonitě být světy temné). V první třetině kmene bychom pak mohli hledat  Niflheim a Múspellheim, které jsou sice poněkud temnějšího ražení, ale již ne tolik jako například právě Helheim a zároveň jsou si navzájem protikladem. Zatím co Niflheim je říší chladu a ledu, Múspellheim je světem ohně. Mezi těmito světy, je ohromná propast zvaná Ginnungagap.
K této propasti se váže i legenda o stvoření Midgardu – světa lidí. Podle seveřanů do této propasti z Niflheimu ústily dvě řeky, jejichž voda v propasti zamrzala a ta se tak plnila ledem. Z druhé strany sem však přilétaly z Múspellheimu ohnivé jiskry. Střet ledu a ohně, měl dát vzniknout prvnímu obru jménem Ymi. Tohoto obra však Odin se svými bratry zabil a jeho mrtvé tělo vhodili do propasti, čímž vznikl Midgard, který se nachází zhruba v polovině kmene.
Na spodních větvích pak najdeme Vanaheim  a Jötunheim. A nad nimi Ásgárd. Svět bohů a sídlo Odinovo.
Tudíž největší osa všehomíra, mohutné posvátné základy vesmíru a všech světů, to je Yggdrasil. Ale devět říší není to jediné, co jasan nese. Větve tohoto stromu sahají až ke střeše Vallhaly, o které se budu ještě zmiňovat v rámci Ásgardu, kde dávají potravu dvěma bájným stvořením.  Koze Heidrún, která dojí medovinu právě pro obyvatele Vallhaly, a jelenovi jménem Eiktyrni.

(Yggdrasil)

V koruně tohoto posvátného stromu sedí Vidofnir, což je obrovský orel (někdy je uváděn kohout), který zajišťuje svými křídly to, že nad všemi devíti světy duje vítr.
Dalším bájným „obyvatelem“ Yggdrasilu je Nidhög. Jedná se o stvoření, jehož podobu některé zdroje popisují jako draka, jiné jako obřího červa. Faktem ale zůstává, že tento červ či drak, okusuje kořeny mýtického stromu.
Mezi Vidofnirem a Nidhögem pobíhá veverka Ratatosk. Toto malé stvořeníčko je symbolem nesvornosti a sváru. Nosí zprávy právě od draka k orlovi a zase zpět, přičemž mezi nimi vyvolává konflikty a spory.
Dále se můžeme dočíst i o dalších čtyřech hadech u kořenů nebo čtyřech jelenech okusující kmen, ale tato problematika je příliš složitá, navíc vykládaná každým autorem jinak, takže se jí zabývat nebudeme.

Yggdrasil je celkově velmi zajímavý a bezesporu také pro severskou mytologii zásadní a důležitý strom. Přeci jen nese všech devět světů, včetně toho našeho. Mohla bych o jeho jednotlivých částech vyprávět déle. Ale těchto informací je natolik, že by vás to nejspíše přestalo brzy bavit. Můžete se těšit na příští díl mého vyprávění. Řeč bude o Helehimu.

Odkaz na obrázek: http://img02.deviantart.net/1b65/i/2011/282/f/a/yggdrasil_by_seless-d4caiax.png

Žádné komentáře:

Okomentovat