neděle 18. září 2016

O smrti Paoliniho duše


A od té doby jde filmařina do sraček, aneb – jak se z kinematografie stalo synonymum pro zklamání.



Gigantická propast, do níž se s pompézní fanfárou vrhnul Odkaz dračích jezdců, tak bych popsal film Eragon, jenž vyšel již v roce 2006.
Představme si příběh Eragona jako starého, malého pejska, staršího bratra Eldesta, Brisingra a Inheritance. Je velmi roztomilý, huňatý a přítulný. Poté přijdou filmaři a položí ho na operační stůl. Nejdříve ho nabarví na růžovo, protože je to estetičtější. Pak mu amputují nohy, protože bude skladnější. V neposlední řadě ho zbaví ocasu, protože příliš trčel. A nakonec mu vydloubou oči, aby se neohlížel za fenami. Co nám z pejska zbylo? Torzo jakéhosi ošklivého, mučeného stvoření. A stále mu říkáme Eragon – i po tom všem.
Nebudu zde dělat výčet všeho, co je ve snímku špatně. Strávili byste čtením článku den. Film zkrátka obsahuje stovky drobných nepravd a desítky obrovských chyb. 
Chybějící pasáže jsou omluvitelné, pokud je film naprosto přesycen těmi důležitějšími. Nedodrženo. Pokud to není nutnost, neměním fakta z knihy. Nedodrženo. Snažím se najít herce, kteří odpovídají popisu z knihy. Nedodrženo. Neprozrazuji nic dopředu, když to sám nevím. Nedodrženo.
Pokud jste Paoliniho tvorbu nečetli, doporučuji vám to. Na film se ovšem nedá dívat ani tak. Příběh je nudný, unylý, ale přesto nepříjemně rychlý a skoro až naivně akční a zvratový. Herci nejsou žádné jedničky (až na špatně zvoleného Jeremyho Ironse) a jejich dialogy připomínají Ordinaci v růžové zahradě.
Jako jediný klad vyzdvihuji grafické zpracování Safiry, které neodpovídá Paoliniho popisu, ale je mistrovské. Velmi dobře zvládnutá animace je potravou pro oči, i když jako milovník Paoliniho stále hledám nesrovnalosti.

Budiž Paoliniho duši Odkazu země lehká, tenhle propadák už nevzkřísí ani Melisandra z Ašaje. Zavřená dvířka v podobě absentujícího Solembuma, topmodelky Angely, mrtvého ra’zaka, vtipného Murthaga či neexistujícího Hrothgara jsou příliš velkou překážkou pro pokračování této frašky.

Zdroj obrázku: http://nd01.jxs.cz/168/025/ad9972e855_15064529_o2.jpg 

Žádné komentáře:

Okomentovat