pondělí 19. září 2016

Joanne Greenberg – Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem


Příjemný vypravěččin styl nám otevírá podivuhodný svět mladé, psychotické, ale přesto jistým způsobem zdravé a inteligentní dívky. Příběh nás do sebe umí vtáhnout a dovedeme se díky němu vcítit do jednotlivých postav vybarvených s mimořádnou dávkou autorčina citu. Spousta drobných zajímavostí, jež jsou mistrovsky popsané, dávají příběhu kýžený spád a poutavou atmosféru.


Šestnáctiletá Debora se psychicky zhroutí po dlouhotrvajících duševních potížích a pokusí se o sebevraždu. Její rodiče ji navzdory tíži, již při tom prožívají, odvezou do psychiatrické léčebny, kde je jejich dcera konfrontována s ostatními pacientkami, ošetřovateli a lékaři. Bryskní Debořino uvažování, její předčasně dospělá a vyzrálá duše a ostrý, cynický humor dodávají příběhu jiskru, úžasný druh okouzlení tou nejméně okouzlující mladou dámou.

Dívčin případ zaujme světoznámou lékařku Friedovou (autorka ji posléze nazývá Furii), která jej převezme a s Deborou podstupuje náročnou a několik let dlouhou terapii. Během ní se obě dvě ženy sbližují tak, jak se ještě nikdy Debora s nikým nesblížila a vzniká mezi nimi oboustranné, pevné pouto.

Joanne se ve své knize ale nezabývá výhradně příběhem Debory samotné, ale i nesnázemi a starostmi její rodiny. Rozebírá bouřlivé vztahy mezi matkou a otcem a jejich dcerou Suzi. Dívá se na jejich role stejně plnohodnotně jako na tu Debořinu. Jejich emoce a strasti jsou zde rozebrány s velkým citem a díky jistému autorčinu šestému smyslu získávají opravdovou hloubku, která je naprosto žádoucí a děj nabírá nových rozměrů.

Těžko si můžeme představit, jaký je svět psychicky narušené puberťačky, která někdy v polovině minulého století podléhá své nemoci a léčí se v psychiatrické léčebně. Díky Joanne Greenberg se můžeme ale snáze přiblížit porozumění takovému příběhu, a to nejen díky autentičnosti jejího vyprávění, ale i díky mistrovskému vypravěčskému stylu. Autorka zde líčí své zážitky a zkušenosti tak poutavě, že vás kniha pohltí a nepustí.


Doporučuji všem čtenářům starším patnácti let, bez rozdílu pohlaví či zalíbení v některém žánru literatury, bez omezení zaujetím mělkými či hlubokými příběhy. 

Zdroj obrázku: https://obalky.kosmas.cz/ArticleCovers/177433_big.jpg

Žádné komentáře:

Okomentovat