neděle 8. ledna 2017

Divadlo Husa na provázku


Povinná školní práce mě dovedla k četbě o Divadle Husa na provázku. Rád bych vám o něm něco sdělil.



Ač nejsem zastáncem experimentálního, tedy absolutně nedějového a takřka nepochopitelného divadla, velice mě Provázek zaujal.

Divadlo začalo existovat na popud Bořivoje Srby v roce 1967 a od té doby se jen zvedá. Prošlo si velkým množstvím zlých a nejistých sezón, muselo překlenout nejednu překážku a spousta významných spolupracovníků byla perzekvována totalitním režimem. I přes to všechno Provázek existuje letos již padesát let bez přerušení.

A že jste nikdy neslyšeli o Divadle Husa na provázku? Jistě vám něco řeknou jména jako Bolek Polívka, jenž se významně na divadle podílel až do devadesátých let, Mirek Donutil, jenž v něm hrál a často na něj vzpomíná, a nebo Iva Bittová, Dagmar Havlová a Alena Ambrová, které v něm debutovaly. Za zmínku stojí i Eva Tálská, mezi divadelníky význačná ikona, v širé veřejnosti prakticky neznámá režisérka a dramatička, která stála u zrodu této experimentální scény.

Nejvýznačnější z jejich děl jsou Balada pro banditu nebo třeba Commedia dell'arte, obě (ale to jen mezi námi piráty) dostupné na YouTube.com.

Vzpomeňme alespoň někdy na zdravý zápal a těžkou práci našich umělců, vědců, sportovců... Ač to mnozí z vás nevědí, Divadlo Husa na Provázku si vysloužilo mnoho zahraničních cen a oslavilo nejeden mezinárodní úspěch. Ač Česku aktuálně vládne idiot, máme na co být pyšní.



Zdroj obrázku jsou oficiální webové stránky výše zmíněného divadla.

Žádné komentáře:

Okomentovat