pondělí 13. února 2017

Gregory House, John Kramer, Severus Snape a Galadriel

Asi se ptáte, co ti čtyři mohou mít společného...

Jednoznačně jsou to nejkrásnější smyšlené postavy všech dob. Jejich životní příběhy dokázaly prolomit mou ledovou kru u srdce a tím se mi zapsaly do života. A že některé neznáte? Koukejte začít číst a dívat se na filmy, protože speciálně tyto čtyři postavy si nesmíte nechat ujít.

Gregory House, M. D.

"Všichni lžou."

Známe ho ze stejnojmenného seriálu a je to naprosto dokonalá postava pro ty, kteří za jeho samolibostí a povýšeností nevidí jen negativní vlastnosti zhýralé lidské zrůdy, ale i člověka, který si prošel mnohými útrapami a zažil velké bolesti emocionální i tělesné.
Je to geniální diagnostik trochu citově opomíjený pro svůj nepříjemně upřímný sarkastický tón a neskutečnou nedůvěru v lidské pokolení.




John Kramer

"Já vrahy opovrhuji. Lidé v mých hrách mají vždy na výběr. Žít nebo umřít."

Známý ze série Saw jako Skládačkový vrah pro způsob, jakým označuje oběti svých her. Kdekoliv na internetu se dočtete, že jsou to hry "zvrácené", dle mého soudu jsou ale brilantní. Kdo nepřežije, bude mu odříznut kus kůže ve tvaru dílku skládačky jako symbol toho, že mu něco chybělo. Že mu chyběl základní instinkt přežít.
Psychicky zlomený mistr stavitel John se rozhodne opustit jedinou lásku, aby se vydal na cestu za "osvícením lidstva". Jeho geniální schopnost předvídat skutečnosti hraje do karet skvěle navrženým hrám. Samotná detailní promyšlenost kroků Johna Kramera je fascinující.


Severus Snape

"After all this time?"
"Always."

(český překlad nikdy nevystihne sílu těch slov)

Nejpřekvapivější postava od J. K. Rowling, která dokonce i ve filmu byla zvládnutá naprosto skvěle a tleskám Alanu Rickmanovi, čest jeho památce, za úžasné ztvárnění.
Severus je nešťastně zamilovaný patron, neobyčejný kouzelník a rozpolcená duše odsouzená k životu mezi dvěma světy. Nikdy nepřestal být věrný svým hodnotám a nikdy nezradil svůj cíl, byť cesta k němu byla trnitá a vybrala si obrovskou daň.


Galadriel

"Čas elfů minul. Ponecháme Středozem jejímu osudu? Necháme je stát samotné?"

Galadriel je veskrze nepochopená postava. Film totiž není schopen obsáhnout její hloubku, která je vyjádřena jen v knihách. Galadriel a její manžel se narodili již v dávném 1. věku a prošli tedy všemi věky světa.
Její moc plyne z obrovské síly rodu Noldor, do něhož patří, poněvadž oni ještě chodili po Ardě s Ainur, duchovními bytostmi schopnými utvářet svět (rozuměj bohy). Je nositelkou jednoho ze Tří elfských prstenů, ale nepoužívá ho ve vší jeho síle. Stáhla svou moc totiž do lesů Lothlórienu, neboť je tížena zlem, které na Ardě působí. Již v dávnověku ji ubíjela přítomnost Morgotha, ale po příchodu Saurona a velkých válkách ji zlo týralo svou pouhou existencí.





Severus Snape: http://starsmedia.ign.com/stars/image/object/921/921538/severus-snape_pictureboxart_160w.jpg
Galadriel: http://www.diariodecine.es/sscate-blanchett6.jpg

Žádné komentáře:

Okomentovat