sobota 16. července 2016

O dění v EU

   Je smutné sledovat dění kolem nás. Ve světě se teď děje mnoho zlého. Teroristické útoky, stěhování národů, rozpadající se společenstva, puče. Z pohledu středoškolského studenta to sice vypadá bídně, ale mohu vás uklidnit – z perspektivy dospělého a politiky znalého člověka je ten pohled ještě o něco horší.
   Velká Británie opouští EU. Nice zažilo odporný masakr. Následně přišla noc tureckého puče. Přes to se mlátí se vším dohromady neustávající migrantská krize. Naštěstí je naše unie dostatečně připravena a se vším se vyrovnává skvěle. Zvládá to tak dobře, že si může dovolit vydávat vyhlášky o sekačkách na trávu a nesmyslná nařízení o balení gumových medvídků. Zdá se skoro, jako kdyby si nejvyšší euroúředníci ani krize nevšimli. Dloubají se svými nechutně drahými propiskami ve svých nahoru nošených nosáncích a sem tam na papír otisknou jakousi naprostou hloupost, snad aby nás utvrdili v tom, že situace není tak zlá a že jejich práce není potřeba nikde jinde než u vyhlášek o dovozu zelí.
   Evropská unie se neumí k problémům, s nimiž se potýká, postavit čelem. Názorné ukázky jsou všude kolem nás. Ať se již jednalo o cokoliv, unie to nezvládla. A pokud už něco dokázala vyřešit, neuměla uklidnit lid a přimět ho, aby se vzdal svého hněvu.
   V naší společnosti přišla na řadu nespokojenost, někdy až iracionální vztek. Nesmyslná nenávist. Ale my se přece nemůžeme lidem divit. Francie, ne tak vzdálená země, ať už geograficky či kulturně, je prakticky neustále terčem útoků. Menších nebo větších, žádají si oběti. Vláda mlčí, média mlčí. Maďarsko postavilo plot proti uprchlíkům. Mluvíme o tom týden, potom ticho po pěšině. Lidé nejsou dobře informováni, a když už někde seženou informace, je to v zainteresovaných a neseriózních plátcích nevalné pověsti, jež se v lidech pouze snaží dmýchat zlost. Vír dění nás obchází, míjí. Zaslechneme kdejaký štěk, ale už se nedozvíme, kterému psovi patřil, jelikož až tam touha médií po informování obyvatel nesahá.
   Vlády by nás měly uklidnit a snažit povzbudit k vzájemné spolupráci. Se spokojeným občanem jde státu vše o něco lépe. Namísto toho se kolem nás šíří ostré výstřely poplašných zbraní rasistických a xenofobních názorů. Nesnášenlivost vůči jistým etnickým skupinám a řízená agrese proti všemu, co se kolem nás děje. Ta je nám možná zazlívána, ale nejsme nikým vedeni k tomu, abychom své postoje přehodnotili a abychom se chovali jinak.
   Každý inteligentní člověk, občan vyspělého státu, Čech, Evropan a Světoobčan (v tomto pořadí), jenž v hlavě nepřechovává čerpadlo na piliny, si musí uvědomit, že zlostí nic nevyřeší. Musíme se k problému postavit konstruktivně. Buď nás mocný proud historie smete a nezůstane po nás pro další generace ani zmínka v učebnici, nebo se rozhodneme jednat s cílem zbavit se problémů racionálně, bez nesmyslných emočních výbuchů a zbytečné radikality. Pokud to nedovedou politici, převezměme vládu do rukou my. Demokracie je vláda lidu a já jsem nespokojený člověk.

   Hněv, nenávist a snaha o svár a odloučení, to je totiž přesně to, o co se snaží Zlo, které se na Evropu v poslední době valí. A je jen na nás zda mu dovolíme, aby s námi takto nepřímo, ale mimořádně obratně manipulovalo.

Žádné komentáře:

Okomentovat