čtvrtek 18. srpna 2016

Trilogie Očista


V polovině roku 2013 se na filmové scéně objevil snímek Očista. Brzy se stal velkým trhákem mezi akčně-horrorovým science fiction. Na něj navázal v roce 2014 druhý díl, Očista: Anarchie, a nyní, o dva roky později, stříbrné plátno uvítalo díl třetí, Očista: Volební rok.
Předem zdůrazním, že jsem Očisty velkým fanouškem a jako takový jsem měl povinnost zhlédnout Volební rok okamžitě poté, co se objevil na bezplatných pirátských serverech.

Celá sága nás zavede do fiktivního světa, v němž Spojené státy americké podporují v jednu jedinou noc kriminalitu všeho druhu. Docílí tím poklesu množství zločinů během zbytku roku a zaručí finanční prosperitu.
Lidé totiž svůj vztek, vražedné plány a rabovací nálady překládají až na jedinou noc, tzv. noc Očisty, kdy veškeré trestné činy nejsou trestné a kdy cokoliv udělají, nebude trestně stíháno. V tuto noc nefungují nouzové linky, lidé nejsou chráněni před ničím a před nikým. Všechny protiprávní skutky, včetně vraždy, jsou legální.
USA se snaží lidem podsunout, že zabíjení spoluobčanů během Očisty je zprostí nečistot duše, a zároveň že to zásadním způsobem podpoří „přírodní výběr“ v oblasti ekonomiky. Ti občané USA, kteří nejsou finančně či jakkoliv jinak schopni se ubránit napadení, jsou totiž pro ekonomiku státu pouze zátěží a jejich odstranění prospěje finanční stránce společnosti. Hlavním terčem „lovů“ jsou tedy logicky nemajetní bezdomovci a chudina, jejichž počty rapidně klesají každý rok. Navzdory tomu se finančně silní občané skrývají v nedobytných domech a snaží se chránit před útoky, ačkoliv nikdy nemají jistotu, že někdo neprolomí všechny zábrany a nerozhodne se je z kola rostoucího ekonomického kolotoče vyhodit. Z hlediska toho, že stát je jen tak silný, jako jeho nejslabší články, ekonomika USA roste s klesajícím počtem chudých lidí.
Důležitá je i spiritistická stránka věci, jak jsem již naznačil výše. Vláda totiž v lidech záměrně vzbudila dojem, že Očista znamená „očištění duše“, neboť všichni jsme hříšníci a lidé obětovaní noci Očisty jsou „Kristové“, jež na sebe převezmou naše hříchy a budou mučednicky zproštěni života, zatímco ten náš se očistí.
V důsledku toho i většina slušných a spořádaných obyvatel USA v tuto hrůzostrašnou noc koná rituální vraždy a domnívá se, že se tím „očišťuje“.
Méně psychicky zdatní lidé zatím jezdí po ulicích velkoměst a rabují obchody, vraždí a znásilňují ostatní lidi na potkání. Právě z toho důvodu banky na tuto noc přesouvají veškeré své bohatství do jiných zemí různě po světě a klenotnictví vytvářejí prakticky nezničitelné trezory a nedobytné obchody. Podnikatelé, obchodníci a prodavači brání svůj majetek tak nejlépe, jak mohou, a nemůžou doufat, že přitom nikoho nezabijí.
Noc Očisty je nocí jatek, při níž se nechcete procházet po městě nebo po chodbách vašeho domu. Všude číhá nebezpečí, a jak jsme zjistili během sledování filmů, nemůžete věřit, že za celý rok nevyrostl vztek i v nějakém vašem dobrém příteli. Během Očisty vás může naprosto beztrestně umučit k smrti a vylít si na vás svou dlouhou a nabobtnalou zlost.

Kvalita filmů s pořadím klesá. První díl je nejlepší, protože obsahuje akci, drama, napětí, horrorové prvky a nápaditý děj v náležitém poměru. Herci jsou dobří, jejich výkony neurazí. Myslím, že i slabší povahy mohou film shlédnout, neboť není tak „strašidelný“ či „nechutný“, aby vám vyvolal duševní potíže. Příjemně se u něj pobavíte a zaručuji, že bude těžké ho nedokoukat až do konce.
Dvojka kráčí ve šlépějích jedničky, což ovšem znamená příchod klišé, očekávaných zvratů a věcí typu „to už tady bylo“. Kvalitativně nijak nepohorší, ale je zkrátka „nudnější“ než jednička, i když stále velice zajímavý. Dostává se nám správné dávky oněch pohledů do očišťovaných ulic, příběh nevázne a seznamujeme se s novými, zajímavými lidmi.
Trojka je asi největší zklamání celé dosud vyšlé ságy. Na scénu se dostává více poutavého akčního žánru než onoho příjemně strašidelného. Ačkoliv nemohu říct, že by kvalita upadla, zajímavost děje se přibližuje bodu mrazu především pro jeho klišoidnost a nechutně nudné zápletky. Znakem hnaní příběhu do absurdna je přehršel „magorů“, kteří se v něm objevují, ale bez nichž se předchozí dva díly v pořádku obešly.


Každopádně ale Očistu, a to všechny tři díly, vřele doporučuji jakýmkoliv divákům (starším 12 let). Jde o zajímavou podívanou, ze které vám bude příjemně běhat děda Mráz po zádech a možná se i sem tam leknete. Obecně jde o vydatně interesantní nápady a způsoby, jak si s nimi autoři pohráli jsou nezanedbatelné. Já osobně jsem „zhltnul“ jeden film za druhým, a to především pro jejich poutavost a zajímavost.

Odkaz na obrázek: http://pelis24.com/

Žádné komentáře:

Okomentovat