neděle 23. října 2016

Óda na Odysseu



Fanouškovství je zapeklitá věc. Buď budete rádi, že jste na koncertě, budete si užívat hudby a v klidu popíjet pivo, zatímco se kapela potí na pódiu, nebo budete neuvěřitelně šťastní, že jste na koncertě a už při první písničce se ztrapníte na parketě svými infantilně komickými pohyby. Ale vám je to jedno - vždyť to je přece vaše oblíbená kapela.


A v případě Odyssey to nebylo ani tak od věci. Kapela zažila své období slávy před několika desítkami let a dnes její popularita klesá stejně jako doba, po kterou dovede hrát v kuse. A tak, když jeden sedmnáctiletý maník koupí jejich tričko, vyžádá si od Běhavého podpis a začne se uvolňovat před davem sedících lidí, povzbudí je to. Jsou rádi a nespustí z něj oči. A jak se další a další přidávali, tempo začínalo nabírat obrátky a uvolnila se i skupina.

Když začala "Spálená", nebylo co řešit. Trsali všichni a všelijak. Pokračovalo to Pohodovým "Nádražím Florenc" a dalšími skvělými hity, které pamatuje generace mých rodičů a rodičů před nimi.

Čert vezmi, že jsem byl s minimálně desetiletým náskokem nejmladší účastník koncertu. Užil jsem si to a ráno ztěžka mluvil, protože jsem samozřejmě jako skalní fanoušek musel hudebníkům s textem pomáhat.

A čím déle tu Odyssea bude, tím déle se tu udrží nostalgie a odkaz našich rodičů. Protože předrevoluční český bigbeat v sobě nese obrovské poselství, které milovníci moderní hudby nechápou - smířil se s tím, že je typ pro vesnické tancovačky, pro maloměstské sokolovny a koncertní sály s kapacitou dvě stě lidí. A co víc - on to tak chce. 

Český bigbeat přichází nejen o úžasné kapely, ale i o fanoušky, což je hrozná škoda. Dnešní posluchač potřebuje stimulaci mladými zpěváky, vyholenými kytaristy, nahými zpěvačkami a anglickými texty. Banda dědků s předpotopními kytarami, šedivými vlasy a pivem v ruce už je nevzruší. Zvláště pak ne, když zpívá: "Kamna kouří, kamna kouří..." a nikdo vlastně neví, o čem to je. Mně to ale stačí. A co víc - já to tak chci. A myslím, že jsem poslední.


"Pomáda, konopí a parfém.

- A kdo je tenhle hroznej typ?

- Poslední neúnavnej fanda.

- Tak si to zabal, je čas jít!"


A zde Vám předkládám několik svých nejoblíbenějších písniček. Rozumní a znalí staromilci si mohou nostalgicky usmrknout, neznalí mladíci se můžou podívat, o čem to tu celou dobu mluvím.



Spálená (Známá jako "Lážo, plážo")




Divadelní společnost J. K. Tyla (Známá jako "Po cestě klikatý")




Nádraží Florenc (Původně skupiny Pohoda rock)



Zdroj obrázku: http://www.petrstepanek.cz/web/images/phocagallery/090621-bigbeat/thumbs/phoca_thumb_l_13-1985-Odyssea.jpg

Zdroj videí - YouTube.com

Žádné komentáře:

Okomentovat