středa 9. listopadu 2016

O mém názoru na zvolení Donalda Trumpa

Dnešního dne bylo občany Spojených států amerických rozhodnuto, že jejich příštím, tedy 45., prezidentem se stane Donald Trump.

Po nesčetném množství faux pas, po nejednom skandálním úletu, po důkazech jeho diplomatické negramotnosti, po politických pádech a morálních prohrách jsme všichni očekávali něco jiného.

Tématem tohoto příspěvku není rozebírat, proč se to nakonec stalo. Smiřme se s tím, že více než polovina USA zkrátka Trumpa v Bílém domě chce. Nejspíš díky oproštění od politické korektnosti, díky snaze posunout Ameriku dál a nesetrvávat na pozici mrtvého bodu, díky netradičnímu a „odpoutanému“ vystupování. Můj názor se s tímto nesetkává.

Co čekat dál? Trump je extremista a radikál, hulvát a amoralista a především neví, kde leží meze, ať již v politice či osobním projevu. Je to Zeman v bledě modrém a s mocí nesčetněkrát větší, než náš prezident má. Přiznejme si ale jednu rozlišnost – Zeman byl, je a bude bohém, extremista a nemá etické a morální zázemí, jenomže již mnohokrát projevil i svou inteligenci. Ať s jeho názory nesouhlasíme či se na něj neradi díváme, je to chytrý, sečtělý a relativně rozumný člověk.

Donald Trump tuto vlastnost nikdy neprojevil. Vzhledem k vlivu Ameriky na zbytek světa se obávám, že se jedná o klasický případ vložení moci do rukou hlupáka. Dějiny nám předvádějí mnoho příkladů toho, co se stane, když k tomu dojde. Když má někdo moc a příležitost změnit svět, ale jeho rozum na to nestačí.



Bůh s námi.



Žádné komentáře:

Okomentovat