úterý 15. listopadu 2016

NÁZOR: Návrh na ustanovení hanobení prezidenta ČR jako trestného činu

Je naprosto zřejmé, že i přes současnou moderní tendenci liberálního směru v politice i jakémkoliv jiném směru veřejného a soukromého života, je třeba stále ctít určité autority, neboť ty tvoří opěrný systém společnosti a vedou ji někam dál. I přes to, že již dnes není uznávána vláda pevné ruky, je dobré, pokud někdo stojí v čele a je s úctou a respektem přijímán ostatními.

Snad by se tak i samo nabízelo, aby zákony stanovily jasné hranice toho, co je ještě slušná kritika, kritika na místě a vedená lidským a slušným způsobem, a tak se zamezilo nevhodnému hanění, urážení a ponižování autority. Je potřeba, aby v současném světě, kdy všichni lidé jsou si rovni, fungovala rovná a slušná diskuze na všech úrovních společnosti i mezi nimi.


Je tedy pro člověka neznalého současné situace v ČR snadné uznat, že uvedené důvody pro zavedení hanobení prezidenta jakožto trestného činu jsou dostačující a oprávněné.

Problémem však je pozadí celé situace, navíc i otázka přesného znění zákona.

Zaprvé - je dle mého názoru nanejvýš k úsměvu, když se takový zákon zavádí v době, kdy funkci českého prezidenta zastává člověk pochybných morálních kvalit, který již několikrát jakožto prezident zalhal, navíc opakovaně, dále je to člověk, který nemá zájem se omlouvat za své chyby a přehmaty, a k tomu také člověk, jenž nemá, i přes výrazné rétorické kvality a viditelnou inteligenci, vždy slušné vystupování. Vyvstává náhle otázka, zda-li není třeba i český lid, nejen českého prezidenta, chránit a to před chováním hlavy státu, aby svým nevhodným vystupováním nehanobila jméno České republiky doma i ve světě, potažmo funkci prezidenta jako takovou.

Tímto se dostávám k druhé části popisu problému.

Chránil by zákon před hanobením funkci prezidenta či prezidenta jako takového? Není snad k nepotřebě vytvářet zákon chránící prezidenta jako osobu, když je dáno, že urážet druhé je nevhodné v diskuzi ať doma, nebo na veřejnosti? A co zákon chránící funkci prezidenta? Ten by mi přišel logičtější. Na druhou stranu se tu objevuje otázka, nakolik by onu funkci hájil. Pokud by šlo o ochranu před pejorativními výrazy apod., myslím, že je to svým způsobem na místě.

Dále se však domnívám, že lidi je třeba vést k osobní zodpovědnosti a slušnému chování jinak, než zákazy a tresty - nehledě na to, že trest v podobě ročního uvěznění mi přijde příliš. Dítě, potažmo lidé se učí více nápodobou než poučkami. Pokud budou rodiče kouřit, ale zároveň zavádět zákazy a tresty pro to, aby vedli své dítě k nekouření, pravděpodobně stejně dojde jednoho dne k tomu, že dítě kouřit bude, protože to tak u svých rodičů vidělo. Takovéto "pravidlo" se dá použít na mnoho a mnoho dalších věcí. Lidé by si měli uvědomit velikost autority, jakou je úřad prezidenta, stejně tak velikost autority jako svým způsobem obyčejného člověka, který si nezaslouží shazování, tvrdé nerespektování a ponižování prostou výchovou vhodnými vzory - to je ten základ.

Nemám dojem, že by lidé v ČR měli obecně problém s úřadem prezidenta jakožto autoritou. Současná situace je výsledkem pro mnoho občanů neuspokojující práce prezidenta Zemana, nikoliv odporem k prezidentu jako takovému. Ano, kritizováni byli všichni naši prezidenti, ale všeobecná nechuť to nebyla a není.

Není tedy snad třeba řešit osobu Zemana jako takovou? Není snad nakonec chování Zemana v rozporu s úctou k prezidentství? Nepatřil by pak Zeman náhodou, až by byl zákon zaveden, za mříže (vynechejme fakt imunity)? Proč poslanci Zemana tolik brání? Není třeba, aby úřad prezidenta vykonával lepší vzor pro všechny občany? Netvoří Zeman jako náš prezident špatný vzor a není zostuzením naší země? Co když nevhodné chování občanů namířené proti jeho osobě je jen odpovědí stejné kvality, jakou má občas jeho komunikace? Jak a nakolik budou nadále brány občanům jejich svobody na úkor práv státu? Není už toho všeho až moc? A mají vůbec komunisté nadále právo mluvit do naší politiky?

Níže zmíněné otázky by vedly k dalším a dalším řádkům tohoto příspěvku - a to nechci. Chtěl jsem tím vším, co jsem napsal, spíše nastínit a jen zčásti vysvětlit, proč mě onen návrh poslanců tak pobouřil.

Zbývá dodat jediné. Doufám, že mě za nějakou tu dobu za tento článek nezavřou.


Tento příspěvek je reakcí na článek, který se objevil např. na serveru Lidovky.cz, který si můžete přečíst zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat