úterý 15. listopadu 2016

Odpověď na reakci Michala Beneše na návrh poslanců o zákonu hanobení prezidenta

Pojďme si otevřeně a bez ostychu říci, že situace s náladami ohledně prezidenta Zemana není nejmilejší. Vždyť se stačí podívat jen na internet. Kde končí prostá a zdravá provokace a lechtání státních orgánů a kde již začíná hanobení? A je tady vůbec někdo, kdo se ani jediným slůvkem, ani jedinou myšlenkou neotřel o stávající hlavu státu? Těžko takového hledat.

A přesto mi, kolego, dovolte otázku, která nejen že je na místě, ale přímo vyvstává z bahna, které média nametají na Hradní práh jako jejich protikladná projekce. Opravdu je na něm všechno tak špatně? Nestojí za to občas vypustit potřebu hledat informace v pofidérních zdrojích vlastněných zainteresovaným zbohatlíkem? Pojďme si říct, co o Zemanově morálce víme jistě.


Podporuje Čínu. Vidí v tom zisk pro podnikatele, přesun financí do České republiky, zlepšení mezinárodních vztahů.
  • Můj pohled - Čína je totalitní stát, v němž se dějí nepravosti, jaké by se ve světě jednadvacátého století neměly trpět. Je třeba s nimi rozvázat všechny svazky a ukázat jim, že je špatně týrat a zotročovat lidi. Ať už nás to stojí financí, kolik chce.
Podporuje Rusko. Nemám ponětí, co tím sleduje.
  • Expanzivní stát vedený pseudocarem, který již od středověku touží po dobytí Eurasie. Otevřeně se přiznává, že bude žádat zpátky Pobaltí a obsadil Krym. S takovou říší by se mělo vypořádat NATO, ne že jeho členské státy budou uzavírat pakty.
Nepodporuje Evropskou unii. Má za to, že toto společenství pro potlačování národní svrchovanosti je pouze nástroj mocnářů k vlastnímu zisku.
  • V tom s ním souhlasím.
Je mstivý vůči těm, jež ho nepodporují, vůči těm, kdo proti němu vystoupí.
  • Každý, kdo má mít pevnou ruku a autoritu, si musí respekt vydobýt. V rámci mezí tento postoj podporuji. Pokud nezajde tak daleko, že to bude mít skutečné dopady na stavbu vlády.
Vyjadřuje se nekorektně. Někdy až vulgárně.
  • Nemoc zvaná politická korektnost je odporná věc, která je bohužel v jisté míře potřebná k udržení konstruktivní diskuze. Pokud ji prezident v rámci svých osobních výroků nepoužije, není to nutně špatně. Pokud ale užívá vulgarismy, znečišťuje atmosféru svého křesla a je na pováženou, zda takový člověk nemá být potrestán za znesvěcení prezidentského postu.
Snaží se bojovat proti imigraci.
  • Jeho snahy bohužel nemohou být kloudné a k něčemu vést, ale jako ikona a "vzor" pro všechny občany ČR má velký vliv na veřejné mínění. Podporuje negativní nálady ohledně uprchlické krize. Rozděluje stát na dva tábory, což by prezident neměl.
Podporuje Konvičku. 
  • Bůh nás ochraňuj, k tomu nemám co víc dodat.
Podporuje zvolení Trumpa. A lidé i média ho za to odsuzují. Nenávist vůči Trumpovi napříč světem roste, ale náš prezident mu srdečně pogratuloval.
  • Asi jsem v tomto ohledu zakrnělý nebo nevzdělaný. Svět je Trumpem znechucen a hlazení jeho ega nijak ničemu nemůže přispět, Zemanovy sympatie jsou jen jeho osobní soukromý názor. A v ústavě je psáno, že na jeho projevení máme každý právo.
O kauze Brady se nehodlám vyjadřovat.

A nyní si položme tuto otázku: Jak bychom se v jeho případě chovali my? Mocenská kola semelou každého a nikdo nevyjde s čistým štítem. Pro jednoho se zdá být nejlepší východisko to, pro jiného ono.

Ale přesto je až zarážející, jak velká neochota přijmout Zemana ve státě je. Hanobí ho všichni. Od červených trenek až po vtipné obrázky na Facebooku.

Není ale zákon o hanobení prezidenta šitý na míru podobně jako lex kontra Babiš? A nezačíná takových konkrétních zákonů být až moc? Nálada v populaci je jen odrazem prezidentova chování. Těžko můžeme říct, že by takový zákon byl potřeba, kdybychom všichni s prezidentem byli spokojeni. Nebo alespoň většina z nás.

Jinak se k vašemu názoru přikláním. Pokud by šlo o hanobení prezidentského mandátu, nikoliv jeho samotné osoby, měl by Zeman jako první jít za mříže. Protože to on ho pošpiňuje.

Jestli ale skutečně takový humus vejde v platnost, což není nepravděpodobné, netěším se na žití v této zemi. Prezident svými výstupy podporuje směřování k totalitě a tento návrh na nový zákon to už též evokuje.

A nyní několik citátů, kterými bych to rád zakončil:


„Z hlediska vyššího principu mravního, vražda na tyranu není zločinem.“ 

profesor Málek ve filmu Vyšší princip




"Byl smutný tento stát,
když musel jsi se dívat,
jak zakázali psát,
a zakázali zpívat.
A bylo jim to málo,
poručili dětem,
modlit se, jak si přálo,
veličenstvo Kat."

Karel Kryl, Veličenstvo Kat


Lidé, bděte. Čtěte, sdílejte a komentujte. Konstruktivní konverzace je první krok k vytvoření vlastního názoru.

Žádné komentáře:

Okomentovat