čtvrtek 13. dubna 2017

Hrozba IS je reálná. Alespoň podle architektů Horního nádraží v Karlových Varech

S narůstající medializací válečné hrozby z Blízkého východu se objevují různé obranné programy. Ten největší projekt je z Karlových varů, kde se zrodila zcela první vojenská základna svého typu.


Velmi prozíravě se na potenciální hrozbu připravuje lázeňské město Karlovy Vary. Na místě někdejší nádražní budovy Horního nádraží vyrostla první protiletadlová základna tohoto tisíciletí. Původní návrh postavit výpravní budovu,
jejíž stavba měla být dokončena loni na jaře, se transformoval do mnohem perspektivnějšího plánu, jenž své dokončení čeká každou chvílí. Po konzultaci s ministerstvem obrany architekti této dominanty zvolili takovou budovu, která bude sloužit nejen jako nádražní hala, ale i jako bunkr schopný odolat bombardovacímu náletu, jaderné pumě i pěším útočným jednotkám. Zdá se, že mimořádná situace ve světovém dění doléhá i na jedno z nejvýznamnějších evropských lázeňských měst, které je připraveno své obyvatele bránit a přispět ke komplexní obraně státu.

Poslední, co v budově zbývá dostavět, je radarová věž a raketometné dělo. Přesto je již plně schopna invakuovat na pět set lidí. Až se stane součástí obranného programu, bude v úzkém spojení s dělostřeleckou věží Thermal v centru Karlových Varů a základnou pro vesmírné operace v Olšových Vratech, LKKV. Představitelé města nevylučují ani spolupráci s výrobnou tanků LD Curie nebo kasárny pěší divize LD Běhounek v Jáchymově.

Ministr Stropnický se k realizaci novodobého obranného projektu na území Karlovarského kraje nevyjadřuje a snaží se vše udržet v tajnosti. "Nejsem oprávněn k tomu o těchto akcích hovořit," sdělil na tiskové konferenci.

Možná právě díky blahodárnému lázeňství je Karlovarský kraj schopen finančně zajistit svou vojenskou obranu. Některé budovy pro výcvik speciálních balistických jednotek, jako například Baťa na Vřídelní ulici, existují již desítky let, jiné, jako právě protiatomový bunkr, teprve vznikají.

Bunkr (pohled z mobilizačního mostu směr strategický bod "Růžový Vrch")

Střílny (pohled z příjezdové mobilizační trasy pro lehké tanky)

1 komentář: