pátek 14. října 2016

Kateřina Tučková: Vyhnání Gerty Schnirch

Již dříve jsem na blogu uvedl recenzi na knihu od české autorky Kateřiny Tučkové, konkrétně šlo o oceňovaný román Žítkovské bohyně, který pojednává o životních příbězích lidových léčitelek stíhaných drtivým osudem, jež byl rozhýbán především pronásledováním ze strany komunistického režimu. Tématu života pošramoceného vlivem vládnoucí garnitury se věnuje i v dříve vydaném románu Vyhnání Gerty Schnirch, za který získala cenu Magnesia Litera v roce 2010.

Děj románu se otáčí kolem průběhu takřka celého života dívky a později ženy česko-německého původu Gerty Schnirch, kterážto se již v mladí ocitá v sevření hádek mezi německým a českým živlem, mezi otcem, zastáncem nacismu a pozdějšího protektorátu, a matkou českého původu, jež myšlenky nacismu odmítá. Ačkoliv se Gerta s myšlenkami otce nikdy neztotožňovala, byla spolu s dalšími Němci po skončení války vyhnána z Brna, aby se stala součástí pochodu smrti. S dcerou, kterou nedlouho předtím porodila, se shodou šťastných okolností nakonec dostává na hospodářství paní Zipflerové, kde nalézá útočiště a porozumění. Okolí však tak přívětivé není a i po skončení války se budou Gerta, a dokonce i její dcera potýkat s nenávistí českého obyvatelstva, ke všemu zesílené nedůvěřivostí socialistické vlády, jež Gertu dovede do života rezignace na německé kořeny a život vůbec. Dočká se nakonec šťastného života?

Vyhnání Gerty Schnirch rýpe do neléčených a mlčících ran českého národa a staví otázku příslušnosti k národu do různých světel. Jak paradoxní je, že utlačovaní se stanou náhle tyrany jen ve jménu nenávisti k národu jako takovému, tedy z důvodu stejného, jaký měli jejich uzurpátoři. Jak hrůzných činů se tito lidé, byť sami neměli čisté svědomí, dopouštěli na často nevinných. Slovo kolaborace zde ztrácí svůj běžný význam. Kdo je kolaborant, nejsou to někdy i tací, kdo jen chtěli přežít v klidu a míru zlé časy? Nejsou tedy snad vinni nejen ti, kdo umně převlékali kabáty, ale také ti, kdo případně jen rezignovaně přihlíželi totalitnímu režimu? Jak velká je jejich vina?

Pojem národa tu Gerta vyprazdňuje svým přihlášením se k české národnosti v poválečném sčítání lidu. Jen pouhou lží ve formuláři mění to, jak ji druzí mohou vnímat. Pro jiné se však příslušnost k národu stává opěrným sloupem v nelehkém životě. Pro další bohužel i důvodem k násilnostem. Předválečné soužití několika národů v Československu pak opět pojmu národ bere onu sílu pro souzení jedince dle jeho původu.

Autorka se nebojí čtenáře vystavit otevřeným výpovědím o brutálním násilí, dostává ho též do blízkého setkání s bolestí, nenávistí a prázdnotou, které Gertin život provázejí. A pokud nemluví Gerta, mluví v ich-formě jiný vypravěč, ale ani tyto postavy neměly v důsledku válečných a poválečných událostí šťastný život.

Román Vyhnání Gerty Schnirch je perfektním impulsem pro uvědomění si zodpovědnosti za takovéto činy, poukazuje na nesmyslnost kolektivní viny a opomíjené chyby české vlády a českého národa. Připomíná vykořenění Němců žijících na území bývalého Československa již po generace, poukazuje na poválečný úpadek Brna, dříve multikulturního a rozvíjejícího se velkoměsta i díky práci Němců. Připomíná, že vina je na straně jedince, nikoliv na straně skupiny. Zvláště v dnešní době, v době vzrůstající nenávisti vůči cizímu a neznámému, vůči lidem většinou nevinným a v nouzi, je tato kniha velmi aktuální.

Jak uvádí Gertina vnučka ke konci knihy v písemném apelu na brněnskou radnici: „(…) Omluva brněnské radnice podle našeho názoru bude spíše prostředkem, jenž s sebou ponese dvě významná a aktuální poselství. (…) Nesměřuje k sebeobviňování, nýbrž k odpovědnosti za dnešní a budoucí soužití lidí nejrůznějšího kulturního a etnického původu. (…)“[1]






[1] TUČKOVÁ, Kateřina. Vyhnání Gerty Schnirch. 1. vyd. Brno: Host, 2009. ISBN 978-80-7294-315-9. Dostupné také z: http://kramerius.mzk.cz/search/handle/uuid:b1128ad0-042d-11e5-a8ce-005056827e52

Žádné komentáře:

Okomentovat